Гід ремонту

Ремонт своїми руками

Тандир з цегли своїми руками або барбекю з цегли в східному стилі — все геніальне просто.

Дача і їжа, приготована на вогні — це практично синоніми. Будь мріє, приїхавши на дачну ділянку, приготувати шашлики чи просто посидіти біля відкритого вогню, і насолодитися єднанням з природою. Але не у всіх на дачі барбекю з цегли і як мангалу більшість сімей використовують старий металевий мангал, а казан просто ставлять на вогонь. І так готують всякі смакоту, про які мріють в міських квартирах. Ось і ми вирішили зробити на нашому садовому ділянці тандир з цегли своїми руками. Справжню східну піч, в якій можна готувати багато східних вишуканих страв. Але, після того як трохи обдумали проект, вирішили доповнити його елементами. І ось що у нас вийшло.

Робимо тандир з цегли своїми руками або все геніальне просто.

Крок 1 готуємо матеріал.

В якості матеріалу, з якого зробимо тандир, будемо використовувати спеціально зістарений бельгійський цегла. Він звичайно дорожче звичайного, але виглядає просто дивовижно і надає особливий колорит всієї споруди. Нам потрібно 1500 штук такої цегли. Крім того, розчин для кладки будемо готувати з готової пічної суміші.

Пічна суміш. Готова до застосування суміш на основі порошку червоної глини, сухого кварцового піску, пластифікатора.

Розчин такого складу не розтріскується від високих температур, дуже пластичний і швидко схоплюється. Вся фурнітура для печі фінська, фірми SVT. Вона більш надійна і краще впишеться в образ нашої печі в старовинному стилі. Для викладки топкових камер нам буде необхідно п’ятсот вогнетривких цеглин.

Крок 2 Заливаємо фундамент для барбекю.

Загальна маса печі буде близько п’яти тонн. Це досить громіздке спорудження. Крім того, воно буде стояти в не опалювальному приміщенні в альтанці прибудованої до лазні. А це значить, що наша піч буде піддаватися сезонних коливань ґрунту у вигляді спучування та просадок. І якщо не створити надійне підґрунтя, то довше двох сезонів барбекю з цегли просто не витримає. Для печі такий маси необхідна бетонна подушка товщиною не менше 25 см, поставлена на палі. У нашому випадку не менше 12 штук.

Палі робляться дуже просто. З допомогою бура викопується поглиблення, в яке вставляється будь-яка труба. Вона буде грати роль опалубки (можна навіть пластикові для каналізації довжиною 1 метр і діаметром 110 мм), арміруя і заливаємо бетоном.

Вся подушка, палі і вимощення повинні бути залиті за один раз, щоб не допустити розшарування бетону. Даємо бетону вистоятися не менше двох тижнів (для бетону такої товщини), потім приступаємо до роботи.

Крок 3 викладаємо підстава барбекю.

Наша піч барбекю з цегли буде розміром 3 метри по довжині і до 1,2 м. по ширині. Перш ніж приступити до кладки, необхідно провести викладку цегли без розчину, щоб представити порядовку і габарити печі.

Викладаємо порядовку першого ряду, щоб наочно побачити розміри тандира.

Зверніть увагу на фото. Всі операції з цеглою будемо робити за допомогою «болгарки» з алмазним відрізним кругом по кераміці. Ніяких сколів киркою і іншими пристосуваннями. Витратні матеріали досить дорогі, тому все повинно робитися з максимальною акуратністю до технологічного процесу. Крім того, обов’язково розстилаємо поліетиленову плівку на підлогу, так як процес дуже брудний, та міняти покриття не входить в наші плани.

Виклали основу всього барбекю з цегли. Заклали в центрі підстава для тандира.

Крок 4 робимо тандир з цегли своїми руками.

Тандир — кругла східна піч. У ній дуже зручно робити шашлики, розташовуючи шампура у вертикальному положенні. Так жир не капає на вугілля, а просочує все підвішений м’ясо і воно виходить більш смачне і ніжне.

Починаємо формувати топку тандира .

Формувати круглу кладку досить складно. Але якщо ви спочатку все накресліть на аркуші ватману в натуральну величину. Причому зробите це все за допомогою лінійки, циркуля і транспортира, то справа залишиться тільки за вмінням поводитися з «болгаркою» при різанні цегли. Різати цегла рекомендую на вулиці, і обов’язково використовуючи засоби індивідуального захисту (окуляри і респіратор). Крім того, даний процес найкраще робити з напарником, який буде поливати лінію зрізу водою, щоб зменшити кількість пилу.

Коло формуємо з обрізаних по шаблону цеглин. При кладці укладаємо їх на велику кількість розчину, і обов’язково перевіряємо горизонтальність за допомогою будівельного рівня.

Не забувайте, що весь процес кладки печі-барбекю відбувається всередині дерев’яної споруди, а це означає, що потрібно обов’язково дотримуватися заходів протипожежної безпеки. Зробити відступ від дерев’яної стіни та застосувати вогнезахисні засоби.

Відстань від барбекю до стіни не менше 15 див.

На десятому ряді приступаємо до заузиванию горловини тандира. Це потрібно для того, щоб сконцентрувати жар безпосередньо в печі.

На шаблоні цегли обрізаємо нижній край так, що при укладанні він немов утворює склепіння.

Вичищаємо внутрішньо простір від розчину, який нападав під час робіт.

Поки на цьому етапі тандир залишаємо в спокої. Вінець під основу для казана зробимо пізніше.

Крок 5 викладаємо основу під духовку і мийку.

Саме ці два додаткових елемента ми вирішили прилаштувати до нашого тандиру, щоб мати можливість мати під рукою, коли збираємося всією родиною. На жаль, мийку можна буде використовувати тільки в теплу пору року, а ось духовку цілорічно. Той, хто пробував пиріжки з бабусиної печі, той мене зрозуміє, що це сама смачна випічка на світі.

Починаємо викладати перемички. У сучасній практиці кладки печей все пічники намагаються уникнути виставлення на фасадну сторону металевих елементів. Тому ми зробили перемичку з секретом. Куточок завели під задню частину ряду, а сам ряд зібрали на довгій металевої шпильці.

По центру цегли высверливаем отвір, у яке просовуємо металеву шпильку. На неї беремо потрібну кількість цегли, а потім кріпимо гвинтом.

Знизу ряд фіксуємо дерев’яним підставою, зробленим у вигляді літери «П».

Металевий кутник ззаду перемички.

Аналогічну операцію проводимо і з основою мийки.

Висота підстави повинна бути однакова, щоб барбекю виглядало гармонійно.

Рада — не підрізайте розчин на кладці відразу, після того як ви закінчили роботу за день. Повірте, що найкраще це зробити на наступний ранок, продовживши класти тандир з цегли своїми руками. Особливо якщо ви працюєте з таким видом оздоблювальної цегли як «зістарений» цегла. За ніч розчин встигне «подвянуть» і легко зріже не залишаючи слідів, а прилиплий розчин видаляється жорсткою щіткою, але обов’язково «насухо».

Кладку очистили і обмели щіткою, йдуть роботи з підготовки вінця тандира. Виходить дуже стильно і красиво.

Крок 6 — Робимо вінець тандира.

Це досить трудомісткий процес і спочатку все робиться без застосування розчину тому, що необхідно багато разів зробити промальовування і підгонку частин вінця.

Приблизна підгонка частин вінця тандира.

Протипожежна безпека перш за все.

Все робиться з допомогою обрізки цегли, підгонки його під габарити казана і зручності опускання шампурів в піч.

Крок 7 Викладаємо духова шафа.

Відмінною стороною східних печей є те, що всі склепіння печей у них є напівсферичні. Це краще для рівномірного пропікання та приготування їжі. Тому робимо нашу духовку за таким же принципом, як і звід тандира. Підрізаємо цеглу та зауживаем кладку ряд за рядом.

В якості надійності кладки використовуємо клиноподібний замок. Це коли цегла, випиляний у формі клина, розпирає кладку, не даючи їй провиснути.

Не переживайте, що не все вийде з першого разу. Переваги пічної суміші в тому, що ви можете розібрати частину кладки, відскребти розчин і заново зробити все, використовуючи його в новій кладці. Краще всього спочатку викласти задню частину склепіння духовки, а потім перейти до передньої частини.

Зверніть увагу на правий край фото, тут наочно показано цеглини, випиляні у формі клина.

Допомагайте собі у роботі гумовою киянкою. Це дасть вам можливість більш точно викласти звід духовки.

Застосовують Для кладки арки безліч хитрощів і пристосувань. На мій погляд, самий простий і доступний — це використовувати лист гіпсокартону. Обрізаємо його за потрібною нам профілю, кріпимо, щоб він не відхилився від вертикалі, і викладаємо за його межі наш цегла.

Кладка арки з допомогою гипсокартонового шаблону. У центрі арки клиноподібний замок.

Крок 8 викладаємо стінки над тандиром.

Справа в тому, що дим з тандира повинен за задумом виходити з нього вертикально вгору і потім витягатися через трубу. Крім того, праворуч від нього буде розташовуватися мийка, а тому його потрібно захистити за допомогою стінок від інших елементів конструкції. Для цього знадобитися шість рядів кладки. У них є одна хитрість.

Зверніть увагу на стінки кладки над тандиром. Вони зроблені з вогнетривкої цегли поставленого на ребро, так виходить надійніше і практичніше.

Щоб надати конструкції вид старовини ми придбали один іменний, старовинний цегла і помістили його в кладку. Він над духовкою.

Зміцнюємо звід камери духовки за допомогою додаткового розчину.

Звід духовки робимо з урахуванням суживания порядовки і на третьому ряду робимо стиковку стінок. На фото вище показана система, коли ви щебените цеглою внутрішній простір над склепінням і акуратно виводите порядовку під кладку. У лівому дальньому кутку лежить уламок цегли, сколений киркою, ось такими шматочками і заповнюєте простір. Може не дуже професійно, але так бачив у поляків, які такі печі будують в кожному будинку. Засувка димоходу в народі — змія. Ставиться або вертикально, або горизонтально. Я віддаю перевагу вертикально на вигині шахти димоходу перед вертикальним стволом. У цьому місці з’являється турбулентність і тому потрібно ставити дверцята для чистки димоходу. У даній барбекю немає в’юшки, тому що стоїть на вулиці і закривати димар немає сенсу.

Аналогічно тому, як робили перемички під основу духової шафи та мийки робимо перемичку кладки над стінками тандира.

Встановлюємо перемичку.

Крок 9 Формуємо трубу нашого барбекю.

Наше завдання з’єднати два димоходу від духовки і від тандира воєдино. Тому через ряд після перемички починаємо формувати газосборнік.

Для кожуха труби (та частина, яка під дахом) краще використовувати керамічний і садити його на глиняний розчин, а та, що на вулиці краще використовувати силікатна, але розчин цементно-піщаний. Висота труби обов’язково повинна бути вище коника даху на 25-30 сантиметрів.

Починаємо формувати спільний димохід.

На цьому етапі робимо отвір у стелі, щоб максимально обережно, не пошкодивши кладку зуміти вивести димар назовні.

Димоходи об’єднали.

Підводимо трубу до отвору в стелі.

Зверніть увагу на задній фон, протипожежна ізоляція йде до кінця обробки стелі.

Крок 10 Фінальний штрих нашого барбекю з цегли.

Довго думав, що зробити з димоходом, поки не прийшла ідея зробити дуже ефектний прийом, який роблять на сході — фактурна штукатурка.

В два шари обштукатурити димар і надали йому своєрідний вигляд.

Фактурна штукатурка «АНТИК».

Верхній край кладки прикрили темно-коричневими керамогранитными ступенями з Іспанії, вийшло дуже солідно.

Вставляємо фурнітуру, кріпимо її на спеціальні дюбелі по кераміці.

Краса без коментарів.

В якості стільниці для миття замовили панель з граніту, встановлювали фахівці, тому ми просто брали роботу.

Після першої топки — все ОК!

Звичайно, з першого разу може не вийти викласти тандир з цегли своїми руками, як на картинці. Але повірте, що достатньо бажання, наполегливості, наявності хорошого інструменту, матеріалу і у вас точно все вийде!


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *